Сили темряви

Розпізнавання тактики сатани у світлі Слова Божого 

  Святе Писання не має наміру приділяти особливу увагу особистості сатани і його справам. Проте, у Слові Божому ми можемо знайти багато того, що викриває його характер і вчинки.

  Колись сатана був ангелом, але потім повстав проти Бога, свого Творця, і зажадав бути рівним Йому. Справи сатанинського царства пітьми не змінилися. Він так само докладає зусиль для того, щоб побороти Царство Боже. Він пропонує альтернативу тому, що Бог робить силою Святого Духа. 

  У книзі Вихід ми читаємо про силу єгипетських чарівників, які намагались відтворити чудеса, що Бог робив через Мойсея. У книзі Йова показано, як сильно сатана був роздратований вірністю цього чоловіка Богові. Він використовував жорстокість і страждання, щоб відвернути Йова від Господа.

  Як свої методи диявол використовує страх, погрози, обіцянки задоволення або силу, залякування і підозру. Насамперед, він пропонує нам те, що здається дуже привабливим. Він говорить: «Хочеш довідатися про своє майбутнє або мати здатність розуміти те, чого не можуть зрозуміти інші?» Він може запропонувати зцілення, не підвладне науці. Астрологія і віщування майбутнього можуть здаватися досить безневинними заняттями, але незабаром за цим людина починає вимовляти конкретні магічні слова і формули, надавати особливого значення деяким датам і боятися нещасливих чисел. Сатана нав'язує думку, що варто шанувати і боятися окремих духів, що можуть мати владу над нами. Так сатана заманює необережних у сіті страху перед ним і його духами.

  Дуже багато людей стали жертвами цікавості до того, що спочатку здавалося зовсім безневинним. Експериментуючи зі спіритичною дошкою, гороскопами, хіромантією і подібним цьому, вони стали уразливими для злих духів і їх подальшому впливу.

  Мета диявола – підірвати і зрештою зруйнувати віру християнина в Бога. Християнин здобуває духовну перемогу завдяки своїй вірі в Христа і тільки в Нього. Бажання пізнати таємне чи спрага влади спонукають людину іноді експериментувати з тим, що належить до царства сатани. Проста довіра Богу звільняє людину від страху перед невідомим і дає їй повну впевненість у могутності Христа. 

Повний текст: Сили темряви

  Те, що починається з цікавості чи бажання поекспериментувати, незабаром заманює людину в сіті страху: страху перед тим, що може трапитись, перед вищими силами, перед іншими людьми і перед самим сатаною. Ці страхи оволодівають людиною, що дозволяє собі втручатись у справи пітьми. У відповідь сатана стверджує, що в нього є засіб проти страху. Він обіцяє велику владу, якщо людина буде виконувати особливі ритуали або інші необхідні умови. Він намагається переконати людину у тому, що страх перед іншими духами можна перебороти переважаючою їх силою. Така людина усе більше заглиблюється в таємниці темних сил, і замість того, щоб отримати безмірний спокій, вона скочується по нескінченній спіралі гріха у глибини сатанинських мерзенностей. Безпека, обіцяна сатаною, виявляється ілюзорною, замінюючись необхідністю захищатися від більш могутніх сил у цьому царстві зла. Такою є система сатанізму.

  Задум сатани – витіснити Бога. Сатана з самого початку був створений ангелом для служіння Богу, а не для того, щоб служили йому. Він не всемогутній і не може перемогти Агнця Божого; диявол не може захистити, він не зацікавлений у нашому благополуччі. Проте, він постійно використовує свою владу над людьми, щоб підкорити їх собі. Він намагається посіяти недовіру до Бога та до Його Царства. Він покладає всі зусилля для того, щоб установити порядок, у якому він сам був би господарем, використовуючи страх і видимість сили. Він творить чудеса, щоб справити на людей приголомшливе враження (2 Кор. 11:14, 15). Вся його система спрямована на те, щоб позбавити спокою і безпеки людей, родини і держави. Це поневолює їх, викликаючи в них відчуття загрози, якщо вони бажають звільнитися. 

  Сатана – наш найзаклятіший, найпідступніший, найзлісніший і найжорстокіший ворог. Він не має ні краплі честі. Він – брехун. У ньому немає істини, «бо він неправдомовець і батько неправді» (Ів. 8:44). Диявол – убивця і руйнівник, саме втілення ненависті і зла. Він наскрізь пронизаний лукавством, і в ньому немає нічого доброго, що могло б виправдати його. 

  Сатана є підбурювачем усякого зла. Немає ні злочину, ні гріха, що були б занадто жахливими чи мерзенними для нього. Він – причина всякого роду ненависті, всіх убивств, усіх образ, що наносяться дітям і жінкам, усякої наркотичної залежності, аморальності, руйнування сімей, усяких розбратів, чаклунства і нечестя. Він насолоджується, спонукуючи до злочинів, викликаних пристрастю і злістю, злочинів проти безневинних, що потрапили в руки негідних, розбещених людей. Він безжалісний, і не здатний прощати. Страждання не викликають в нього співчуття. Кровопролиття і смерть – засоби, якими він користується, щоб досягти своїх цілей. Він прийшов, щоб "красти й убивати та нищити" (Ів. 10:10).

  Доля сатани у вічності уже визначена. Для нього і його ангелів приготований вічний вогонь (Мв. 25:41). Він прагне затягнути з собою якнайбільше людей у це місце страждань. Диявол знає, що може домогтися цього, послабивши і врешті-решт цілком зруйнувавши нашу віру в Бога. Він робить це, або відкрито кидаючи виклик Слову Божому, або заохочуючи в християнах байдужість, безтурботність, поблажливість до гріха. 

  Існує шлях звільнення від тенет сатани. Він хотів би запевнити вас, що це неможливо. У Біблії сказано, що Ісус прийшов, щоб повернути полоненим волю. Він прийшов, щоб подарувати життя. Ісус є дорога, і правда, і життя (Ів. 14:6). Живучи на землі, Ісус явив Свою владу над сатаною, перемагаючи всі диявольські спокуси і виганяючи бісів Словом Божим (Матв. 4:1-11; Мар. 9:25, 26). Христос переміг сатану Своєю смертю на хресті і воскресінням з мертвих. 

  Чи бажаємо ми скористатися цією перемогою і здолати головного ворога нашої душі? По-перше, ми повинні усвідомити, що були полонені сатаною і сковані страхом перед ним. Нам потрібно визнати, що такий стан гріховний і прирікає нас на погибель, якщо ми будемо перебувати в ньому. Усвідомивши свою нездатність вирватися з лап сатани, ми повинні всім серцем звернутись до Бога і просити Його допомогти нам звільнитися. Ми повинні покаятися і залишити колишні гріхи. Нам потрібно вірою прийняти спокутну жертву Крові Ісуса Христа за наші гріхи. Ми повинні скоритися Богу, прийняти Його прощення і вірно слідувати Його Слову. Коли ми виконуємо ці умови, Він примиряє нас із Собою, видаляє тривогу з нашого серця, прощає гріхи, дарує нам нову сутність, і ми стаємо Його дітьми. Це і є народження згори. Усякий, хто опирається заклику Божому, усе ще залишається в царстві сатани, і лукавий врешті-решт потягне таку душу за собою в місце вічних страждань. 

  Якщо ти не розумієш Божого задуму стосовно твого життя, – вивчай Слово Боже, молися Господові від чистого серця, і Він вкаже тобі шлях. Бог кличе тебе до Себе і хоче, щоб ти був вільний від пут сатани. Нехай Господь благословить тебе. Читай Псалом 91. 

Для додаткового читання:

Луки 11:20-23…..Той, Хто сильніший від сатани
Рим. 6:20-23...….Вільний від гріха
Іс. 61:1 ………….Свобода для полонених
Рим. 8:1,2............Вільний від осуду

Зв'яжіться з нами

Замовити трактати