Щасливий дім

  Біблія змальовує дім як гарно сплановане, надійно збудоване і приємне помешкання. Дім може бути або місцем гармонії і задоволення, або напруження і суперечок. Чи щасливий та міцний ваш дім? Чи може він вистояти у життєвих бурях?

  Сім’я є важливою складовою суспільства. Вона створена Божою рукою для нашого духовного розвитку, щастя та фізичної цілісності. Згідно з Божим планом, члени сім’ї повинні робити один одного щасливими, і родини повинні жити в гармонії.

Чому в деяких родинах немає щастя?

  Чому ж у деяких родинах немає щастя? Чому сім’ї руйнуються через несумісність, роздільне життя та розлучення? Це відбувається тому, що було знехтувано Божими принципами. У Його Слові ми читаємо про те, який будівельний матеріал необхідно використовувати, щоб сім’я була щасливою. Домівка, збудована згідно зі Словом Божим, є місцем любові, довіри, спільних інтересів і безкорисливого служіння один одному. Такі домівки наповнюють наше життя щастям і зберігають народи та суспільство. Чи слідуєте ви плану Божому – плану Головного Архітектора? «Коли дому Господь не будує, даремно працюють його будівничі при ньому» (Пс. 126:1).

  Молодь – основа майбутніх сімей. Благочестиве життя перед Богом – це важлива складова підготовки до шлюбу. Гріховні зв’язки до шлюбу підривають моральні принципи і наражають сім’ї на небезпеку. Зосередження на власній особі та самонасолода у молоді роки моделюють життя, що спустошує подружні відносини. Велика кількість розлучень підтверджує це. Щоб мати нове життя у Христі, потрібно щиро покаятися у цих гріхах. Тоді про минуле можна забути, і Бог увійде в життя такої людини, наповнивши його благословеннями.

  Сім’я утворюється тоді, коли чоловік і жінка стають подружжям. Біблія говорить, що ми можемо одружуватись «тільки в Господі» (1 до кор. 7:39). Це означає, що обоє – і чоловік і жінка – підкорили своє життя і волю Господу. Бог повинен бути на першому місці. Коли чоловік або жінка, або обидва – егоїстичні люди, як же вони зможуть бути щасливими разом?

Одружуватися в Господі

Повний текст: Щасливий дім

  Одружуватися «в Господі» означає не тільки те, що чоловік і жінка – християни, але й те, що Господь приводить їх один до одного. Пристрасть, захоплення фізичною красою, одержимість коханням – поганий початок для одруження. Якщо саме це є основою, що приваблює людей один до одного, це може призвести до невдоволеності та конфлікту в шлюбі. Коли ми покладаємось на Господа у прийнятті свого рішення, Його божественна мудрість передбачає для нас помічника, який нам потрібен не тільки на сьогодні, але і на роки вперед. Господь може обрати для шлюбу людей з різними смаками і характерами, що будуть доповнювати один одного, створюючи збалансований союз. «І стануть обоє вони одним тілом» (Мар. 10:8).

  Шлюб – це зв’язок на все життя, а не просто узаконений контракт. Ісус дав нам чітку заповідь: «Тож, що Бог спарував, – людина нехай не розлучує!» (Матв. 19:6).

Божий порядок

  Сім’я – це невелика община, і, як будь-якій соціальній одиниці, їй належить виконувати певні обов’язки. Бог виклав основні положення цього порядку у Біблії. Вони складають систему підпорядкування, яка, якщо слідувати їй, принесе в дім лад і щастя. Найбільшу відповідальність несе чоловік, потім дружина, а потім і дитина – таким є порядок (Прочитайте також 1 до кор. 11:3; До еф. 5:22-24). Коли Бог встановлює та стверджує правило, воно стає священним. Будь-який непослух цьому порядку призведе якоюсь мірою до страждань. З іншого боку, Господь благословляє тих, хто слухається Його, благочестям, щастям і благодаттю.

  У шлюбі чоловік і дружина складають союз, який передбачає для кожного з них певні обов’язки та відповідальність. Обидва, виконуючи різні функції і маючи різні природні здібності, роблять родину повноцінною. Хтось повинен керувати, і Бог надав це право чоловікові. «Бо чоловік – голова дружини, як і Христос – Голова Церкви… і віддав за неї Себе» (До еф. 5:23, 25). Така любов сповнена бажанням служіння ближньому. Це турботлива любов, яка спонукає чоловіка ставитись до своєї дружини як до власного тіла (До еф. 5:28). Люблячий чоловік не вважатиме, що його  дружина менш важлива за нього. Навпаки, він буде довіряти їй, шукати у неї порад, роблячи її справжнім партнером через свою любов до неї.

  «Так само дружини, – коріться своїм чоловікам» (1 Пет. 3:1). Коли дружина підкоряється керівній ролі чоловіка, а він сам слухняно слідує за Христом, сім’я стане гаванню, де панують мир і вдоволення. У Посланні до ефесян 5:33 сказано: «А дружина нехай боїться свого чоловіка». Опір цьому принципу приніс багато нещасть у сучасні родини. Нехтування цим принципом призводить не тільки до конфліктів у житті родини, але й до духовного конфлікту, що виникає у серці дружини.

Місце дітей у сім’ї

  Нам подобається думка про те, що діти чисті та невинні. Але ж усі люди народжені з грішною природою. З віком егоїстична природа дитини стає дедалі очевиднішою. Якщо батьки не будуть належним чином контролювати ці тенденції, дитина може спричинити багато нещасть собі та іншим.

  Обов’язок дитини – слухатись своїх батьків. «Діти – слухайтеся своїх батьків у Господі, бо це справедливе!» (До еф. 6:1). Досконалим прикладом такого послуху є життя Ісуса, коли Він був дитиною. «І пішов Він із ними, і прибув у Назарет, і був їм слухняний» (Луки 2:51). Щоденне слідування цьому принципу з покорою зробить дітей і батьків щасливими, а дім стане ще милішим.

  Коли зберігається Божий порядок, батьки живуть для дітей, діти – для батьків, і всі живуть для Бога. Такі сім’ї – благословення для нашого суспільства, прикраса для нашої нації.

  Сьогодні багато молодих людей вживають наркотики, мають різні примхи, слідують моді і насолоджуються світом розваг. Вони знаходяться у полоні суспільства, яке відкидає духовні цінності та мораль. Колись саме вони складали цілісність та міць нашого суспільства. Можливо, відсутність щастя та ладу в сім’ях є причиною неспокою та невдоволення молоді? Що ж кожен з нас може зробити, щоб запобігти цьому? Чи усвідомлювали ви коли-небудь, що щастя вашої родини залежить від вас та вашої вірності Богу?

Христос – фундамент

  Якщо ми хочемо збудувати сильну, щасливу сім’ю, Ісус Христос повинен бути її основою. Дощі і бурі шаленітимуть навколо неї, але з Христом вона вистоїть (Матв. 7:24-27). Він вкаже нам шлях, дасть силу і мужність, щоб ми могли зробити свій дім успішним і щасливим у цьому жорстокому, зачерствілому світі. Ісус любить сім’ю і готовий увійти у ваш дім. Він говорить: «Ось Я стою під дверима та стукаю» (Об. 3:20). Спочатку Він стукає у двері нашого серця, а потім – у двері наших домівок. Чи впустимо ми Його?

  Щастя родини бере початок у нашому серці. Неможливо мати справжній спокій у сім’ї, якщо спокою немає в нашому серці. Якщо ми покладаємося на Бога, тоді ми щодня зможемо перемагати неспокій та труднощі повсякденного життя.

  Благочестиві сім’ї моляться разом за свої серця, родину і потреби суспільства. Молитва зв’язує сім’ю воєдино. Є слушна приказка: «Сім’я, що молиться разом, завжди залишається разом».

  Віруйте у Господа і прийміть Його волю для вашого життя і вашої сім’ї. Відчиніть двері свого серця Христу. «Сьогодні, як голос Його ви почуєте, не робіть затверділими ваших сердець» (До євр. 3:7-8). Господь бажає благословити ваше серце і ваш дім. Наверніться до Нього від усього серця і залишайтесь вірними Йому. Одного дня Він відкриє для вас двері небесної оселі, де щастя і цілковитий спокій будуть завжди оточувати вас.

Зв'яжіться з нами

Замовити трактати